Lezzeti ve tıbbi faydalarından dolayı dünya genelinde gittikçe popülerleşen bir meyve olan nar, bireylerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına destek oluyor.
Haber Giriş Tarihi: 16.08.2024 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2024 17:20
Kaynak:
İGF Haber
İSTANBUL (İGFA) - Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Nar suyunda bulunan maddeler hücre yenilenmesini uyararak vücut direncini yükselttiğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini söyledi.
Folik asit, potasyum, fosfor, demir, C vitamini ve lif bakımından oldukça yüksek içeriklere sahip olan nar, Japon patentli ilaçlarda yer alan 9 bitkisel gıda arasında yer aldığına dikkati çeken Eren, "Yapılan çalışmalara göre nar suyunun antioksidan aktivitesi yeşil çaydan neredeyse 3 kat daha fazla. Bütün bunlara bağlı olarak da narın üretim ve tüketimine talep giderek artıyor” dedi.
100 gram narın, yetişkin bir kişinin günlük ihtiyacı olan C vitamini dozunun yaklaşık yüzde 16’sını tek başına karşıladığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Narın birden fazla tüketim şekli bulunuyor. Genel olarak taze haliyle tercih edilse de ek olarak pekmez haline getirilerek, ekşi sosu yapılarak, meyve suyu ve sirke gibi farklı formlara dönüştürülerek, içecek gruplarına ferahlatıcı bir aroma olarak eklenerek ya da çay haline getirilerek de tüketilebilir. Nar çayı; ezilmiş nar taneleri, kurutulmuş nar çiçekleri veya nar suyu konsantresinin sıcak suya eklenmesi ile kolayca demlenebilir” diye konuştu.
Derya Eren, narın 16 faydasını şöyle sıraladı:
Çekirdeğinden çıkarılan yağın içeriğinde bulunan maddeler kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olur.
Nar suyu ekstresinde bulunan biyoaktif kimyasal bileşikler, hücresel anormal çoğalmayı ve tümör yayılımını önleyebilir.
Nar meyvesinden elde edilen ekstre; akciğer, meme, kolon ve prostat kanserlerinin agresif etkilerinden korunmaya yardımcı olur.
Kolesterolü dengeler.
Kandaki glikoz seviyesini dengeleyerek şeker hastalığının önlenmesine yardımcı olur.
Sistolik kan basıncını düşürücü etki gösterebilir.
Prostat kanserinin önlenmesine katkıda bulunur.
Kemikleri besler, kireçlenmenin önlenmesine yardımcı olur.
İshal semptomlarını giderebilir.
Otooksidasyonla meydana gelen hücre hasarının önlenmesine yardımcı olur.
Hücreler arası iletişimde görev alan proteinlerin oluşumuna katkı sağlar.
Kemik ve eklem iltihaplarının önlenmesine yardımcı olur.
Karaciğer üzerinde koruyucu etki gösterir.
Üreme sağlığına katkıda bulunur.
Kas ağrılarının hafiflemesini sağlar ve ağır antrenmanlardan sonra vücudun toparlanmasını kolaylaştırır.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Nar suyu yeşil çaydan daha antioksidan
Lezzeti ve tıbbi faydalarından dolayı dünya genelinde gittikçe popülerleşen bir meyve olan nar, bireylerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına destek oluyor.
İSTANBUL (İGFA) - Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Nar suyunda bulunan maddeler hücre yenilenmesini uyararak vücut direncini yükselttiğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini söyledi.
Folik asit, potasyum, fosfor, demir, C vitamini ve lif bakımından oldukça yüksek içeriklere sahip olan nar, Japon patentli ilaçlarda yer alan 9 bitkisel gıda arasında yer aldığına dikkati çeken Eren, "Yapılan çalışmalara göre nar suyunun antioksidan aktivitesi yeşil çaydan neredeyse 3 kat daha fazla. Bütün bunlara bağlı olarak da narın üretim ve tüketimine talep giderek artıyor” dedi.
100 gram narın, yetişkin bir kişinin günlük ihtiyacı olan C vitamini dozunun yaklaşık yüzde 16’sını tek başına karşıladığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Narın birden fazla tüketim şekli bulunuyor. Genel olarak taze haliyle tercih edilse de ek olarak pekmez haline getirilerek, ekşi sosu yapılarak, meyve suyu ve sirke gibi farklı formlara dönüştürülerek, içecek gruplarına ferahlatıcı bir aroma olarak eklenerek ya da çay haline getirilerek de tüketilebilir. Nar çayı; ezilmiş nar taneleri, kurutulmuş nar çiçekleri veya nar suyu konsantresinin sıcak suya eklenmesi ile kolayca demlenebilir” diye konuştu.
Derya Eren, narın 16 faydasını şöyle sıraladı:
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
Antalya Yörük Çalıştayı ile 7'nci buluşma hazırlığı
Sinema tutkunları Nisan’da İzmir Bornova'da buluşacak
Kocaeli Terminali 3 milyon yolcuyu ağırladı
Cumhurbaşkanı imzaladı... Türkiye Adalet Akademisi Altun'a emanet
Kayseri Talas'a yeni bir değer
Kayseri Talas'tan gönüllere dokunan program
İzmir Bornova'da Başkan Eşki’den özel şirketlere uyarı
Kocaeli'de kar mesaisi sürüyor
Kocaeli'de Halkevi Gençlik Merkezi gençliğin hizmetinde
Manisa'dan Büyükşehir personellerine promosyon müjdesi
Konya Selçuklu'da “Halk Günü Buluşmaları” buluşmaları sürüyor
Adıyaman’da tarihi eser kaçakçılığı operasyonu
Kayseri Talas'ın Yazar Okulu'nda 'söyleşi' zamanı
Mudanya'da üretici daha verimli üretecek
Kayseri Büyükşehir 'Altın Öğrenci'yi ağırladı