Gıda güvenliği tehdit etmeye devam ediyor... Nasıl korunmalıyız?
Gıda güvenliği tehdit etmeye devam ediyor... Nasıl korunmalıyız?
Haber Giriş Tarihi: 22.01.2025 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 22.01.2025 14:40
Kaynak:
İGF Haber
İzmir’de hamburger yedikten sonra rahatsızlanan ve iki gün sonra yaşamını yitiren Servet Polat ile gündeme gelen Salmonella ile ilgili olarak Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal bir açıklama yayınladı.
BURSA (İGFA) - İzmir'deki yediği hamburgerden rahatsızlanan ve iki gün sonra yaşamını yitiren kişiyle gündeme gelen Salmonella’nın virüs değil, bakteri olduğunu, çok uzun yıllardır bilindiğini açıklayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal, gıda güvenliğinin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.
İnsanlarda görülen zoonotik yani hayvan-insan geçişli hastalıkların büyük çoğunluğunun gıda kaynaklıolduğunu belirten Melike Baysal, Salmonella hakkında şunları söyledi:
"Salmonella, genellikle hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan ve insanlarda gıda kaynaklı hastalıklaraneden olan bir bakteridir. Kümes hayvanları başta olmak üzere, hemen hemen tüm hayvanlarda ve yumurta, süt, et gibi hayvansal ürünler ile Salmonella taşıyan hayvan dışkıları ile kontamine olan (dışkı ile bulaşık) bitkisel gıdalarda da yaygın olarak görülür. Salmonella enfeksiyonları dünya genelinde önemli bir halksağlığı sorunu olup, gıda güvenliği ve hijyen konularında ciddi önlemler alınmasını gerektirir. Salmonella’nın en çok bulunduğu bir diğer kaynak fare, rodent, sıçan gibi kemirgen hayvanlarındışkılarıdır. Kemirgenler, çiftlik hayvanı yemlerine Salmonella bulaştırarak bakterinin hayvanlarageçişine neden olabilir. Özellikle kentlerdeki ‘’vektör mücadelesi’’ bu nedenle çok önemlidir. Kontamine yani bakteri ile bulaşık yem tüketen hayvanlar, Salmonella’yı et,süt ve diğer hayvansal ürünler yoluyla insanlara taşıyabilir. Bu durum, hem hayvan sağlığı ve refahıhem de insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturur"
Salmonella’nın bulaşma yollarından biri de insan portörlüğü olduğunu ifade eden Baysal, "Enfekte olmuş veya bakteriyi taşıyanancak belirti göstermeyen kişiler, gıda üretim zincirinde bulaşma kaynağı olabilir. Portör durumundakibireyler, yetersiz hijyenik koşullar nedeniyle bakteriyi işletmelere taşıyabilir ve kontaminasyon (bulaşma) zincirini başlatabilir. Bu nedenle gıda işletmelerinde çalışan kişilerin düzenli sağlık taramalarındangeçirilmesi ve kişisel hijyen kurallarına uyulması kritik öneme sahiptir" dedi.
Salmonella enfeksiyonlarının, çoğunlukla bir gıda zehirlenmesi formuyla kendini gösterdiğinive ishal, karın ağrısı, ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri olduğunu ifade eden Baysal, Türkiye’de ise Salmonella enfeksiyonlarına bağlı ölüm vakalarına dairspesifik ve güncel istatistiklerin sınırlı olduğunu ifade ederek denetimlere dikkat çekti.
BVHO Başkanı Melike Baysal, İşletmelerde hijyen ve sanitasyon, hammadde izlenebilirliği,portör tarama ve eğitimleri gibi gıda güvenliği yönetim sistemleri ve denetimlerin, gereken şartları sağlamayan işletmelere yaptırımlar uygulanmasının, gıda kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi ve toplum sağlığının korunması açısından kritik öneme sahipolduğunu vurguladı.
NASIL KORUNACAĞIZ?
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:
Güvenilir ve bilinen yerlerden alışveriş yapmak
Etiketleri dikkatle okumaya ve anlamaya çalışmak
Gıdaların saklanma ve pişirme yöntemlerine dikkat etmek
Özellikle eti pişirirken çiğ bırakmamak
Kesme tahtalarını kırmızı et, beyaz et ve sebze için ayrı ayrı kullanmak
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Gıda güvenliği tehdit etmeye devam ediyor... Nasıl korunmalıyız?
İzmir’de hamburger yedikten sonra rahatsızlanan ve iki gün sonra yaşamını yitiren Servet Polat ile gündeme gelen Salmonella ile ilgili olarak Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal bir açıklama yayınladı.
BURSA (İGFA) - İzmir'deki yediği hamburgerden rahatsızlanan ve iki gün sonra yaşamını yitiren kişiyle gündeme gelen Salmonella’nın virüs değil, bakteri olduğunu, çok uzun yıllardır bilindiğini açıklayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal, gıda güvenliğinin en önemli sorunlarından biri olduğunu söyledi.
İnsanlarda görülen zoonotik yani hayvan-insan geçişli hastalıkların büyük çoğunluğunun gıda kaynaklıolduğunu belirten Melike Baysal, Salmonella hakkında şunları söyledi:
"Salmonella, genellikle hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunan ve insanlarda gıda kaynaklı hastalıklaraneden olan bir bakteridir. Kümes hayvanları başta olmak üzere, hemen hemen tüm hayvanlarda ve yumurta, süt, et gibi hayvansal ürünler ile Salmonella taşıyan hayvan dışkıları ile kontamine olan (dışkı ile bulaşık) bitkisel gıdalarda da yaygın olarak görülür. Salmonella enfeksiyonları dünya genelinde önemli bir halksağlığı sorunu olup, gıda güvenliği ve hijyen konularında ciddi önlemler alınmasını gerektirir. Salmonella’nın en çok bulunduğu bir diğer kaynak fare, rodent, sıçan gibi kemirgen hayvanlarındışkılarıdır. Kemirgenler, çiftlik hayvanı yemlerine Salmonella bulaştırarak bakterinin hayvanlarageçişine neden olabilir. Özellikle kentlerdeki ‘’vektör mücadelesi’’ bu nedenle çok önemlidir. Kontamine yani bakteri ile bulaşık yem tüketen hayvanlar, Salmonella’yı et,süt ve diğer hayvansal ürünler yoluyla insanlara taşıyabilir. Bu durum, hem hayvan sağlığı ve refahıhem de insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturur"
Salmonella’nın bulaşma yollarından biri de insan portörlüğü olduğunu ifade eden Baysal, "Enfekte olmuş veya bakteriyi taşıyanancak belirti göstermeyen kişiler, gıda üretim zincirinde bulaşma kaynağı olabilir. Portör durumundakibireyler, yetersiz hijyenik koşullar nedeniyle bakteriyi işletmelere taşıyabilir ve kontaminasyon (bulaşma) zincirini başlatabilir. Bu nedenle gıda işletmelerinde çalışan kişilerin düzenli sağlık taramalarındangeçirilmesi ve kişisel hijyen kurallarına uyulması kritik öneme sahiptir" dedi.
Salmonella enfeksiyonlarının, çoğunlukla bir gıda zehirlenmesi formuyla kendini gösterdiğinive ishal, karın ağrısı, ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtileri olduğunu ifade eden Baysal, Türkiye’de ise Salmonella enfeksiyonlarına bağlı ölüm vakalarına dairspesifik ve güncel istatistiklerin sınırlı olduğunu ifade ederek denetimlere dikkat çekti.
BVHO Başkanı Melike Baysal, İşletmelerde hijyen ve sanitasyon, hammadde izlenebilirliği,portör tarama ve eğitimleri gibi gıda güvenliği yönetim sistemleri ve denetimlerin, gereken şartları sağlamayan işletmelere yaptırımlar uygulanmasının, gıda kaynaklı enfeksiyonların önlenmesi ve toplum sağlığının korunması açısından kritik öneme sahipolduğunu vurguladı.
NASIL KORUNACAĞIZ?
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Melike Baysal alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı:
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
Keşanlı emekliler İGFA'ya konuştu... Zam ceplere girmeden eridi!
Çocuklara empati kazandırmak onları daha mutlu ediyor
Gıda güvenliği tehdit etmeye devam ediyor... Nasıl korunmalıyız?
Sivas'ta Gülkartları Başkan Uzun teslim etti
Millet uyardı! Uludağ'ın yangın röntgeni çekilmeli!
SGK pilot uygulamada yaklaşık 130 bin parmak izini doğruladı
Sismik asansör teknolojileri Mayıs'ta görücüye çıkıyor
Ağıralioğlu'ndan Özdağ'a destek
Sinan Oğan'dan Ümit Özdağ tepkisi
Ankara'da sokak kedilerine öğrencilerden 'patikondu'
U11 Manisa Cup’ta kupa heyecanı
Rektör Ünüvar, Türkiye’nin sağlıktaki başarı hikayesini Umman'da anlattı
Manisa'da MASMEK'in 2024 sergisi açıldı
2024'te 2,6 milyon aracın kaydı yapıldı
Kocaeli Zabıtası 2 bin 736 aracı çekti!