Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden maksimum düzeyde faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun süre pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor." dedi.
Haber Giriş Tarihi: 12.04.2024 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2024 15:20
Kaynak: İGF Haber
İSTANBUL (İGFA) - Daha sağlıklı ve zinde bir bünyeye sahip olabilmek için beslenmede sebze-meyve dengesinin sağlanması önemli. Brokolinin lif ve karbonhidrat bakımından oldukça zengin olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden maksimum düzeyde faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun süre pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor. Bu kaybı önlemek için pişirme süresi kadar pişirme yöntemi de oldukça önemli, mutlaka buharda pişirme veya haşlama seçeneklerinden biri tercih edilmeli” açıklamasında bulundu.
Brokolinin guatrojen içeren bir besin olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Guatrojenik besinler vücudun iyot kullanma yeteneğini engellediği için kişinin tiroit fonksiyonlarını bozabilir. Özellikle tiroitte nodülleri olan bireylerin çiğ brokoli tüketimine dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda brokoli, yüksek miktarda K vitamini içerdiği için kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullananlar da tüketmeleri gereken brokoli miktarını doktorlarına danışmalı” uyarısında bulundu.
Brokolinin 8 faydası
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, brokolinin haftada 2 gün tüketilmesinin 8 faydasını paylaştı:
K vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler.
Antioksidanlar açısından zengindir.
Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak oksidatif stresi azaltır.
İçerdiği lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla göz sağlığını güçlendirir.
Sahip olduğu biyoaktif bileşenler sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle meme, prostat ve kolorektal kanserler üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
C vitamini açısından zengin olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır.Yaşlanmayı yavaşlatır, ciltteki kırışıklıkları önler.
Sindirim sürecini düzenleyen ve kabızlık riskini azaltan lif bakımından zengindir.
İyi bir lif kaynağı olması nedeniyle diyabet hastalarının da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Brokoliyi 5 dakikadan fazla pişirmeyin
Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden maksimum düzeyde faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun süre pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor." dedi.
İSTANBUL (İGFA) - Daha sağlıklı ve zinde bir bünyeye sahip olabilmek için beslenmede sebze-meyve dengesinin sağlanması önemli. Brokolinin lif ve karbonhidrat bakımından oldukça zengin olduğunu paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Brokoliden maksimum düzeyde faydalanmak için 5 dakikadan fazla pişirmemek gerekiyor. Uzun süre pişirilen brokolide yüzde 60 oranında vitamin ve besin kaybı ortaya çıkıyor. Bu kaybı önlemek için pişirme süresi kadar pişirme yöntemi de oldukça önemli, mutlaka buharda pişirme veya haşlama seçeneklerinden biri tercih edilmeli” açıklamasında bulundu.
Brokolinin guatrojen içeren bir besin olduğunu dile getiren Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, “Guatrojenik besinler vücudun iyot kullanma yeteneğini engellediği için kişinin tiroit fonksiyonlarını bozabilir. Özellikle tiroitte nodülleri olan bireylerin çiğ brokoli tüketimine dikkat etmesi gerekir. Aynı zamanda brokoli, yüksek miktarda K vitamini içerdiği için kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bu sebeple kan sulandırıcı ilaç kullananlar da tüketmeleri gereken brokoli miktarını doktorlarına danışmalı” uyarısında bulundu.
Brokolinin 8 faydası
Beslenme ve Diyet Uzmanı Derya Eren, brokolinin haftada 2 gün tüketilmesinin 8 faydasını paylaştı:
K vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik sağlığını destekler.
Antioksidanlar açısından zengindir.
Vücudu serbest radikallere karşı koruyarak oksidatif stresi azaltır.
İçerdiği lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla göz sağlığını güçlendirir.
Sahip olduğu biyoaktif bileşenler sayesinde kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle meme, prostat ve kolorektal kanserler üzerinde olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir.
C vitamini açısından zengin olduğundan, bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnci artırır.Yaşlanmayı yavaşlatır, ciltteki kırışıklıkları önler.
Sindirim sürecini düzenleyen ve kabızlık riskini azaltan lif bakımından zengindir.
İyi bir lif kaynağı olması nedeniyle diyabet hastalarının da kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Kalp sağlığına iyi gelir.
Kaynak: İGF Haber
Son Haberler
Çukur onarıldı sıkıntı giderildi
Keşan'da Zabıta Teşkilatı’nın 198. kuruluş yıl dönümü kutlandı
Bakan Kurum: "Varsa kaçak yapı yıkın, yarın yıkıma gittiğimizde peşimizden gelmeyin"
İSU Genel Müdür Yardımcısı Necati Çalık, KASKİ Genel Müdürü oldu
Avrupa Fair Play Birliği Ödülleri Mardin’de verilecek
Borsa'da neler oluyor?
İzmit'te Kadın ve Çocuk Festivali tamamlandı
Bursa Yüksek Hızlı Tren projesi ne zaman tamamlanacak?
İnegöl'de 3 gün 3 gece alışveriş şenliği
İnegöl'de kurtuluş coşkusu sokaklara taştı
MÜSİAD Bursa’dan Vali Erol Ayyıldız’a ziyaret
Keşan Kent Konseyi Yönetim Kurulu ziyaretlere devam ediyor
Tokat'ta ulaşım altyapısına büyük yatırım: Köy yolları modernize ediliyor
Kayseri OSB'den OVP değerlendirmesi
Kocaeli Büyükşehir Zabıtası görevde okul önleri güvende